Bax Music | De specialist in studio & recording
Het starten van een podcast

Het starten van een podcast

Als je al je apparatuur op orde hebt kun je doorgaan met de volgende stap: het bepalen van je onderwerp(en). Podplaza heeft een overzicht van tips voor je gemaakt, zodat je gemakkelijk aan de slag kunt gaan. Voordat je begint is het belangrijk om een onderwerp of thema te kiezen. Het kan een zeer breed onderwerp zijn, maar het kan ook een niche zijn. Zorg wel dat jezelf enthousiast bent over het onderwerp, want jij moet erover praten. Door zelf enthousiast te zijn, zal het maken van een podcast ook veel leuker en interessanter zijn.

Op het moment dat je een idee hebt voor je podcast, is het belangrijk om marktonderzoek te doen. Is er een podcast die het onderwerp al behandeld. Zo ja, beluister deze dan en noteer eventueel gespreksstof of juist punten die jij beter kunt uitvoeren.

Selecteer nu een podcast titel die geschikt is voor jouw doelgroep. Maak de titel specifiek, zodat iedere persoon direct weet waar deze over gaat. Je kunt ook altijd een omschrijving geven over de titel, maar hou de titel compact.

Het opnemen van een podcast

Bij het opnemen is het handig om van te voren een tijdsduur af te spreken, van zo lang wil ik erover doen. Als tweede is het belangrijk om een planning te hebben. Je kunt diverse onderwerpen opschrijven zodat je niet stilvalt, maar continu gespreksstof hebt. Dit is altijd handig mocht je eens vastlopen. Begin de podcast met een leuke introductie. Bespreek in het begin even snel wat je bijvoorbeeld hebt meegemaakt om vervolgens naar de kern van de podcast te komen.

Dit geldt hetzelfde voor de afsluiting. Zorg dat deze pakkend is. Je wilt tenslotte dat mensen de volgende aflevering ook luisteren. Hou de mensen enthousiast door eens een gast aan te kondigen. Bedank ook altijd de luisteraars en hoe ze eventueel contact kunnen leggen voor vragen. Deze kun je de volgende podcast behandelen en heb je direct interactie met het publiek.

Gasten

Je kunt iedere week zelf een podcast opnemen, maar het is voor de luisteraar ook interessant om een ander perspectief te horen. Door gasten uit te nodigen die passen bij jouw onderwerp, kun je nieuwe input genereren en worden luisteraars doorgaans ook enthousiaster. 

Terug naar overzicht