Bax Music | De specialist in studio & recording
Praktische benodigdheden

Praktische benodigdheden

Op het moment dat je een keuze hebt gemaakt om een podcast te beginnen, zijn er natuurlijk technische hulpmiddelen nodig. Er zijn bedrijven die alles voor je kunnen regelen, maar het is ook mogelijk om zelf apparatuur aan te schaffen en zelf de technische dienst te spelen. 

Hieronder vind je de belangrijkste elementen die niet te missen zijn bij het opnemen van een podcast. 

Overzicht van handige hulpmiddelen

Om te beginnen is het handig om een locatie te zoeken. Je kunt kiezen om iedere keer een andere locatie te kiezen, maar het is net zo praktisch om een ruimte om te toveren tot een ware podcast ruimte. Zorg ook dat het een ruimte is om prettig in te werken, met name als je gasten ontvangt om mee te praten in je podcast. Het is verstandig om een ruimte te kiezen waar mensen niet zomaar binnen komen lopen. Je kunt bijvoorbeeld een on air lamp plaatsen, zodat mensen ook weten dat je on air bent en niet moeten storen. 

Het is handig om een computer te hebben, waarop je de opname kunt editten en masteren voor optimale kwaliteit. Je kunt doorgaans veel programma’s online vinden, die ook kunnen helpen met het opnemen van de podcast. 

Microfoon

Het eerste belangrijke element is een microfoon. De microfoon van een laptop is niet heel kwalitatief. Door een microfoon te gebruiken kun je een beter geluid produceren en is het voor de mensen prettiger om naar de podcast te luisteren. Kies bijvoorbeeld voor een USB microfoon, zoals de RODE Podcaster, de Samson G-track Pro, de Shure MV7-S of de Shure MOTIV MV5.

Wanneer je meerdere microfoons gaat gebruiken, is het handig om een audio interface te hebben. Hierdoor kun je eenvoudig meerdere microfoons met elkaar koppelen en zo kun je een gesprek tussen meerdere eenvoudig opnemen. 

Voeg een plopkap toe aan de microfoon om vervelende geluiden te elimineren. Je houd ruis tegen en de microfoon wordt in principe beter geschermd tegen vuil en speeksel. Het is mogelijk om een plopkap aan te schaffen die bij jouw past. Customize jouw eigen plopkap en maak de podcast nog wat unieker.  

Mixer 

Een mixer is een handig hulpmiddel om controle te hebben over het geluid. Dit is zeer praktisch bij het opnemen van een podcast om het geluid te optimaliseren. We raden aan om een mixer met USB aan te schaffen, omdat deze doorgaans past op iedere computer. Je kunt op een mixer ook meerdere microfoons aansluiten. 

Koptelefoon

De koptelefoon is een element die wederom essentieel is voor het creëren van optimaal geluid. Hierdoor kun je beter luisteren naar wat er gezegd wordt en kun je horen of het geluid ook klopt. Als je dit via een speaker doet, zal het stemgeluid nogmaals te horen zijn en dit is niet prettig. Het veroorzaakt dan echo’s en piepgeluiden. 

Microfoon arm

Het is mogelijk om de microfoon in de hand te houden, maar wat je gaat krijgen is bewegingen met je hand. Dit kan voor geluidsveranderingen zorgen en galm. Je kunt met een microfoonarm de microfoon op een plaats houden en is het eenvoudiger om de kwaliteit constant te houden. Daarbij heb je je handen vrij en dat scheelt weer energie. Er zijn diverse soorten statieven waarui

Terug naar overzicht