Bax Music | De specialist in studio & recording
Tips voor de podcast

Podcast Tips

Nu steeds meer mensen hun weg in de digitale wereld beginnen te vinden, kunnen tips en trucs ongelooflijk nuttig zijn om het leerproces te vergemakkelijken. Met zoveel verschillende applicaties en technieken die online beschikbaar zijn, is het belangrijk om te weten hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken. Podplaza helpt hier natuurlijk bij. Dit geldt hetzelfde voor het opnemen van een podcast en zullen we hieronder een overzicht geven van praktische tips en tricks die jouw podcast vaardigheden kunnen verbeteren. 

Tips & Tricks

#1 Denk vooruit 
Het is handig om te weten wat er gaat komen. Ook tijdens het opnemen is het handig om te weten waar je het over gaat hebben om zo niet vast te komen lopen tijdens een gesprek. Dit is ook als een gast aanwezig is. Leg van te voren al uit waar het over gaat, zodat het gesprek vloeiend in elkaar over gaat. Je wilt geen onverwachte situaties creëren tijdens het opnemen. 

#2 Hou alles bij de hand
Zorg dat alle benodigdheden klaar liggen en geïnstalleerd, zodat je op het moment van beginnen ook zonder moeite de podcast kunt afhandelen. 

#3 Software
Naast het opnemen is het ook belangrijk om software te hebben die jou kunnen helpen met het editen en masteren voor optimaal kwaliteit. Er zijn meerdere programma’s die gratis te gebruiken zijn.

#4 Vergeet niet te testen
Voordat je begint is het handig om alles even te testen. Werkt alles volgens behoren, geen mankementen, niks vergeten. Ook als je nog nooit hebt opgenomen, kun je eens een podcast opnemen en terugluisteren. Een generale repetitie kan nooit kwaad om eens te kijken hoe het gaat. Dit geldt ook als je gaat filmen. Zorg voor voldoende licht en beeld. 

#5 Nabewerking kost tijd
Wanneer je een opname hebt gedaan, dan zul je moeten gaan masteren en editen. Het is belangrijk om alles op een geluidsniveau te houden en dat het prettig is voor de luisteraar om ook naar te luisteren. Neem tijd om het voor jezelf te perfectioneren, want dan is het zeker goed voor de rest. 

#6  Kies een platform
Als je een opname hebt, is het belangrijk om deze te delen met je publiek. Er zijn meerdere platformen waar dit op kan. Denk aan Spotify, Podimo of YouTube. Het is handig om tijdens het onderzoek te kijken waar jouw publiek het liefst op zit, maar doorgaans is Spotify een platform dat door veel mensen wordt gebruikt. 

#7  Vergroot de naamsbekendheid 
Om meer bereik te creëren van je podcast is het handig om promotie toe te passen. Denk aan social media of maak een eigen website aan. Bekijk welke vormen van marketing aanslaan bij jouw doelgroep en wat praktisch is voor een podcast. Zet deze daarna ook in en vergroot jouw naamsbekendheid en vergroot jouw aantal luisteraars. 

#8 Altijd aan een planning houden
De laatste tip is misschien wel het meest essentieel voor een goede podcast. Een podcast is leuk als er meerdere onderwerpen worden behandeld en dat je niet te lang blijft vast zitten op een element. Daarnaast is het handig om te weten wanneer je een nieuwe podcast gaat plaatsen. Het is verstandig om die consequent te doen, denk aan wekelijks of maandelijks. Als je een vast moment van uploaden hebt, weet de luisteraar ook dat ze op dat moment een nieuwe podcast kunnen luisteren. Ze gaan leven naar dat moment en dat houdt de luisteraar ook enthousiast. Zo creëer je overigens ook meer volgers. 

 

Terug naar overzicht