Bax Music | De specialist in studio & recording
Bax Music | De specialist in studio & recording

Waarom je naar een gratis podcast moet luisteren!

Stel, je wilt graag naar podcasts luisteren die jou echt interesseren, maar je wilt geen geld ervoor betalen. Hoe kan dat? Met een gratis podcast heb je de kans om bijvoorbeeld in de auto naar gesprekken over kunst of sport te luisteren. Hiervoor kun je op de Apple Store of Google Play naar talloze apps zoeken, maar je hebt ook de mogelijkheid om het beste gratis platform voor podcasts te kiezen: Podcast Addict. Tot slot hoef je niet alleen naar anderen te luisteren. Je kunt namelijk zelf een podcast beginnen. Hieronder informeert Podplaza jou over al deze onderwerpen.

Je hoeft niks te betalen om naar jouw favoriete thema's te luisteren

Je kunt zeggen dat een gratis podcast een van de beste platformen is om op de hoogte blijven van jouw interesses. Bij deze podcasts hoef je je alleen te abonneren op een van de podcasters, en het allerbeste hiervan is dat het gratis is. Hierdoor zijn deze podcasts erg laagdrempelig.

De beste gratis podcast in Nederland

In Nederland kun je uit verschillende applicaties kiezen om een gratis podcast te beluisteren. Neem bijvoorbeeld Podcast Addict. Dit platform kan voor een aantal personen die voor het eerst naar podcasts luisteren een slechte optie zijn, omdat het niet de mooiste of overzichtelijkste applicatie is. Niettemin zal je in staat zijn om elke podcast te beluisteren wanneer je een lijst hebt samengesteld. Daarnaast heb je met deze applicatie toegang tot geavanceerde opties, zoals verschillende afspeelsnelheden. Tevens heb je een auto-layout tot jouw beschikking die alle knoppen vergroot. Hierdoor kun je bijvoorbeeld naar een podcast luisteren terwijl je in de auto bent.

Zelf een gratis podcast maken?

Nu je de populairste podcast in Nederland weet, kun je zelf eentje maken. Voordat je met een van deze podcasts gaat beginnen, is het handig om de inhoud te bepalen. Een tip is het schrijven van de onderwerpen die jou interesseren. Hierbij kun je inspiratie opdoen door naar populaire podcasts te luisteren. Ook zou je na kunnen denken over de producten die je graag wilt gebruiken voor jouw podcast. Als je bijvoorbeeld naar de meeste podcasts kijkt, zie je dat veel personen een microfoon (USB of analoog), mixer (voor de microfoon die analoog is) of een computer hebben. Wanneer je naar de prijzen van al deze producten kijkt, kun je ervan uitgaan dat je ongeveer €80 betaalt. Naast de apparatuur voor jouw podcast is het ook aanbevolen om de software te kiezen die je graag wilt gebruiken. Het aanbod van deze programma's is zeer groot, maar we zetten hieronder de beste keuzes voor je neer:

iPodcast Producer

Deze software is zeer vriendelijk, want je hebt hiermee het complete proces van een podcast in handen. Niettemin moet je rekening houden met het feit dat je voor dit programma geld moet betalen.

Audacity

In tegenstelling tot de vorige software kun je dit programma gratis downloaden. Audacity is voor de volgende platforms beschikbaar: Windows, Mac en Linux. Indien je dit programma moeilijk vindt om te gebruiken, dan kun je altijd op de geluidsrecorder van Windows rekenen. Dit onderdeel van Windows heeft dezelfde functies als Audicity, maar het bewaart de bestanden alleen in een WAV-formaat. Om deze reden moet je die files naar een MP3-formaat converteren.

Adobe Audition

Als je dit programma wilt gaan gebruiken, ben je genoodzaakt om een abonnement te nemen via Adobe Cloud. Daardoor heb je het complete pakket van Adobe-suite tot jouw beschikking. Deze software is een echte aanrader voor studenten, omdat ze minder hoeven te betalen.