De sleutel tot populaire podcasts

Je kunt niet alleen met een handvol tips populaire podcasts maken. Uit de praktijk is het gebleven dat beginnende en ervaren podcasters veel adviezen hebben gekregen om hun platformen erg bekend te maken. Ook moet je rekening houden met het feit dat podcasts van verschillende genres populair kunnen zijn. Hieronder laten we jou weten waarom al deze podcasts regelmatig worden beluisterd. Tevens geven we jou tips om podcasts van een hoog niveau te maken.

Professionaliteit en ambitie staan centraal in populaire podcasts

In Nederland en andere landen zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat podcasts vaak worden beluisterd. Ten eerste zie je dat veel gastheren een combinatie maken van video en audio, omdat de luisteraars ook naar de personen kunnen kijken die over hun interesses discussiëren. Dit is voor de podcasters een pluspunt, want de liefhebbers van podcasts kunnen zich makkelijker herkennen in de gastheren. Hierdoor kunnen ze vaste luisteraars worden. Ten tweede zorgen succesvolle podcasters voor bekende personen die hun meningen over bepaalde onderwerpen delen. Je kunt ervan uitgaan dat dit idee de cijfers van de gastheren helpt. Uit de praktijk is het immers gebleken dat podcasts met bijvoorbeeld bekende sporters, politici en kunstenaars twee tot drie keer vaker worden beluisterd.

Ook is een vaste planning een perfecte manier om meer luisteraars te hebben. Neem bijvoorbeeld podcasters in Groot-Brittannië. Zij uploaden elke week populaire podcasts en ze laten deze aan hun fans weten met behulp van social media. Bovendien zie je dat bekende gastheren in elke podcast een sidekick hebben. Hierdoor ontstaat er een dynamiek die voor de luisteraars boeiend kan zijn. Je ziet bijvoorbeeld twee personen met compleet verschillende persoonlijkheden die gesprekken kunnen voeren over onderwerpen die gevoelig kunnen liggen.

Meest populaire podcasts in Nederland

Sinds 2010 zijn podcasts in Nederland bekend geworden en het valt op dat er geen vaste thema's zijn. Zo is S-Town de beste podcast en hier spreken de gastheren over non-fictie, mysterie en onderzoeksjournalistiek. Volgens de echte luisteraars van podcasts is dit platform een aanrader voor de liefhebbers van detectives. Eveneens kun je Dan Carlin's hardcore history volgen om meer te weten van geschiedenis. Er wordt gezegd dat deze podcast perfect is, omdat de gastheer, Dan Carlin, geschiedenis niet volgens een boekje uitlegt maar in aparte dwarsverbanden. Kortom, dit platform is geschikt voor niet alleen fanatiekelingen van geschiedenis, maar ook voor personen die niet graag in de boeken duiken om meer te weten over bijvoorbeeld de belangrijkste personen in de Nederlandse historie. Ook politieke podcast zijn populair, omdat deze een andere invalshoek van het nieuws brengen dan bij veel mainstream media het geval is. De de tpo podcast heeft daarmee zelfs in 2018 de prijs voor beste podcast gewonnen. Ook de podcast van Wierd Duk is populair door zijn frisse blik op hedendaagse trends van mainstream media.

Wees consequent om jouw podcast populair te maken

Nu je weet wat succesvolle podcasters doen, kun je natuurlijk ook een eigen podcast beginnen. Wanneer je dit gaat doen, is het aangeraden om jouw mobiele telefoon altijd op de flight mode aan te zetten. Je wilt namelijk niet worden afgeleid, terwijl je over jouw interesses praat met een sidekick. Daarnaast is het een tip om geen podcast te doen als je niks te melden hebt, want je zult anders gesprekken voeren die geen doel hebben. Ook zou je de taal moeten kiezen die je in jouw podcasts wilt hanteren. Voor oudere luisteraars kan het woord 'jij' bijvoorbeeld als onbeleefd worden beschouwd. Tevens raden we jou aan om een agenda te maken voor de populaire podcasts die je wilt lanceren en het allerbelangrijkste wat je moet onthouden, is het hebben van plezier. Aan het begin van jouw podcasts zul je zien dat de kijkcijfers laag zijn, maar je moet weten dat je dit voor je plezier doet. Met deze instelling zou je niet alleen beter worden met dit platform, maar je krijgt meer kijkers.

Zoek je de beste headphones om naar de populairste podcasts te luisteren? Op Just Headphones vind je de laatste deals!